Alfatours kft Online utazási iroda +36 70 77 44 877

Szüreti hangulat a Szekszárdi borvidéken

szüret
borvidék
bor
hagyomány
vörösbor
Szekszárd
puttony
betakarítás

Az idei évben már augusztus elsejével elkezdődött a szőlő szüretelése. A szüret szó eredetileg a szőlő szűrésére, borrá alakítására utal. Manapság a többi gyümölcs betakarítására is használjuk ezt a szót ( pl.: alma-, körte-, szilvaszüret).

A régi időkben a szüretre a családok egész éven át készültek. Társas eseménynek számított, ahol az asszonyok, lányok edényekbe, vödrökbe szedték a szőlőt, Szureti_hangulat_Szekszardmelyet férfiak gyűjtöttek össze a hátukon hordott puttyonba. A szőlőszemeket először taposva, később darálóval zúzták össze, majd lepréselték. Az énekszótól hangos, jó hangulatú egész napos munkát mulatság követte. A bortermő vidékeken szüreti felvonulásokat rendeztek.

A régi szüreti hagyományok napjainkban eltűntek vagy átalakultak, de a hagyományos szüret kezdetének időpontja a mai napig él. Ugyanis néhány borvidéken a mai napig ragaszkodnak az emberek a rég kialakult napokhoz kötődő szüret kezdetéhez. A szőlő betakarításának kezdetét a 18-19. században a községi tanácsok határozták meg. Ez az időpont régiókként változott. Az Alföldön a betakarítás első napja minden évben Mihály napja (szeptember 29.) volt.

A 2020-as évben a hivatalos szüret Magyarország egyik legősibb bortermelő területén, a Szekszárdi borvidéken kezdődött. Szekszardi_borvidekAz országban 7 borrégió (Balatoni, Duna, Egri, Észak-Dunántúli, Pannon, Soproni, Tokaji) és 22 borvidék található.

A  Pannon borrégió egyik alkotó borvidéke a Szekszárdi. A borvidék központi települése Szekszárd, mely nevet ad a borvidéknek. Ez a borvidék a vörösborokról híres. A törökök hatására alakult ki a vörösborkultúra. A térség legismertebb szőlőfajtája a kadarka. Újabban azonban a kékfrankos, merlot és cabernet hódít teret. A szekszárdi vörösbor importálása a 19. század végén kezdődött. Európa szerte szállítottak, még Franciaország is vásárolt a kitűnő minőségű magyar borból. Hazai és nemzetközi hírneve alapján Szekszárd 1987. október 30-án megkapta a szőlő és a bor városa címet, melyet a Nemzetközi Bíráló Bizottság ítélt a településnek.
 

Tartsatok velünk a borok és művészetek városába októberben! 

alfatours

2020.09.10.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

Prága és Cesky Krumlov 2 napos kirándulás Csehországban
2024.04 .20. - 2024.04 .21.
2 nap 1 éjszaka
56 590 Ft/fő
Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

Utazás a Királynék városába és a Jeli Arborétumba
2024.05 .01. - 2024.05 .01.
1 nap
15 990 Ft/fő
Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Belföldi kirándulás

Belföldi kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!