Alfatours kft Online utazási iroda +36 70 77 44 877

A leghangulatosabb karácsonyi vásárok

advent,
vásár,
christmas,
karácsony

A karácsonyi vásárok története Ausztriában és Németországban gyökerezik, de mára a világ számos pontján klasszikus és kihagyhatatlan úti céllá váltak a turisták körében.

 

1. Erfurt – a történelmi karácsony

Németország legrégebbi és Türingia tartomány legnagyobb adventi vására az Erfurtban zajló karácsonyi vásár. A középkori mesevilág hangulatát idéző vásárhelyszínnek kiemelkedő látványossága a 25 méter magas, több ezer gyertyával díszített karácsonyfa és a 12 méter magas karácsonyi piramis, amely kézzel faragott életnagyságú figurák segítségével mutatja be Erfurt város történelmét.

A gyerekek számára a varázslatos mesebeli erdő teszi felejthetetlenné az élményt. A vásár területén több mint 200 faházikó várja többek között a forralt bor és a hagyományos türingiai ételek kedvelőit.

2. Nürnberg – a legfényesebb vásár

Európa egyik legnagyobb és legfényesebb karácsonyi vásárát Nürnbergben rendezik 1628 óta. Ilyenkor a város főtere és az egész óváros fényárban úszik, a macskaköves utcákat pedig árusok tömkelege árasztja el, akik hagyományosan piros-fehér csíkos faházakban kínálják portékáikat. Úgy tartják, itt vásárolhatunk a világ legkülönlegesebb színű és formájú gyertyáiból. Az adventi vásár évente több mint kétmillió látogatót vonz a világ minden pontjáról. A gyönyörű kivilágítás, a klasszikus nürnbergi édes mézeskalács, a sült kolbász és a forralt bor illata felejthetetlen élménnyel ajándékozza meg a karácsonyi vásárok kedvelőit.

3. Bolzano – a tematikus karácsony

Karácsony közeledtével Bolzano belvárosa ünnepi díszbe öltözik. A hagyományos vásárnak a Piazza Walther ad helyet, kiegészülve számos kézműves vásárral a város több pontján, ahol helyi árusok kínálják fa, fém, üveg vagy kerámia felhasználásával készült portékáikat. A fényárban úszó Piazza Walther különleges adventi hangulata csaknem két évtizede látogatók ezreit vonzza a világ minden tájáról. Olaszország egyik legfontosabb eseményének tartott karácsonyi vásár legfőbb érdekessége, hogy minden évben egy adott téma köré épül.

4. Tallinn – az észt mesevilág

Tallinn Észak-Európa egyik legősibb városa és az UNESCO Világörökség része. Karácsonyi vására a város jellegéből adódóan igazi középkori hangulatot kínál, mintha visszarepültünk volna az időben. Az óváros szívében áll Észtország leghíresebb karácsonyfája, körülötte kis kunyhók várják a látogatókat kézműves termékekkel, hagyományos észt étel- és italkülönlegességekkel és hószobrokkal. A gyermekek kedvence a mini állatkert, ahol nyulakat, kecskéket, pónikat és bárányokat simogathatnak. Természetesen a vásár idején tiszteletét teszi rénszarvasaival a Mikulás is.

5. Colmar – az elzászi tündérország

Már a XVI. század óta hagyománya van Colmarban a karácsonyi vásárnak. Ilyenkor csodálatos ünnepi díszbe öltöznek az óváros különleges, középkori házai és az árusok finom fahéj, méz és vanília illattal csalogatják a vásárlókat. A város területén öt adventi vásárt is rendeznek egy időben. A több mint száz standból álló vásári forgatagban kóstolhatunk elzászi ételeket és italokat, megcsodálhatjuk az üvegművesek, fafaragók és ötvösök portékáit. A gyerekeknek is számos élményt kínál a vásár: körhinta, karácsonyi manók, interaktív betlehemezés, mézeskalácsok és egy hatalmas postaláda is várja a lelkes apróságokat, akik itt fel is adhatják a Mikulásnak szánt leveleiket.

6. Bécs – a császárváros adventi pompában

A karácsonyi vásároknak nagy hagyománya van Ausztriában. Az első vásárokat Bécsben tartották – a legenda szerint több mint hét évszázaddal ezelőtt -, és a mai napig hatalmas népszerűségnek örvendenek a helyiek és az ide látogató turisták körében egyaránt. Az osztrák főváros legnagyobb és leghíresebb karácsonyi vására, a Christkindlmarkt.

A karácsonyi pompában tündöklő Rathausplatzon felállított közel százötven standnál forró ételek és italok, kézműves termékek és karácsonyi dekorációk széles választéka várja a látogatókat. A főtéri vásárral egy időben városszerte húsz adventi vásár nyílik meg. Érdemes megnézni a Schönbrunni Kastély előtti karácsonyi vásárt és az Altwiener Christkindlmarktot a Freyungon.

Ha szeretnéd megtekinteni Bécset adventi fényben, velünk is megteheted!

7. Strasbourg – a kultúra és a karácsony ötvözete

A strasbourgi karácsonyi vásárt, a híres Christkindelsmärik-ot 1570-ben rendezték meg először, ettől kezdve minden évben látogatók ezreit vonzza. Itt mindenki megtalálja a kedvére valót: ízletes mézeskalácsok, pék-, és cukrászsütemények valamint forralt borok változatos kavalkádja várja a gasztronómia szerelmeseit. Ezen kívül karácsonyi dekorációkat és fagyöngyből készült ajtódíszeket is vásárolhatunk. A vásár érdekessége, hogy számos esemény, koncert és kiállítás lesz az adventi időszak alatt, melyek során megismerkedhetünk a hamisítatlan elzászi kultúra érdekességeivel. 

8. Stockholm – a svéd hagyományok kavalkádja

Stockholm egyik legismertebb karácsonyi vásárát az óvárosban (Gamla stan) rendezik meg és hagyományos svéd finomságaival várja a látogatókat. A svédeknél a karácsonyi vásároknak nagy hagyománya van. A négy legismertebb helyszínen kívül rendeznek vásárokat iskolákban, múzeumokban és képcsarnokokban is. A feldíszített pavilonok között sétálva megkóstolhatjuk a finom fűszeres húsokat, a mandulás-mazsolás forralt bort és a mézes süteményeket is. Vásárolhatunk karácsonyi koszorúkat, díszeket, fafaragványokat és mézből készült gyertyákat is. Érdekesség, hogy a stockholmi szigetvilág szinte mindegyik szigetén tartanak adventi vásárokat, melyeknek fő témája a tenger és a vízi világ.

9. Prága – a cseh karácsony

A prágai karácsonyi vásár nemcsak felejthetetlen esemény, de kiváló lehetőség a cseh karácsonyi hagyományok, a hangulat, az ételek és az italok felfedezésére. A legnagyobb és legismertebb karácsonyi vásárt az Óváros Főterén tartják, ilyenkor a karácsonyi fények, színek, illatok meseszerűvé varázsolják a világ egyik legszebb terét. A faházikók között sétálva gyönyörködhetünk a különféle kézműves termékekben és a csábító karácsonyi dekorációkban. Kóstolhatunk tradicionális ételeket és italokat, hatalmas szelet sült sonkát, sült kolbászokat, édességeket és a forralt bor mellett megízlelhetjük a híres cseh söröket is. 

10. Budapest – varázs a Vörösmarty téren

Az első karácsonyi vásárt 1999-ben rendezték a Vörösmarty téren, az európai városok adventi vásárainak mintájára. Mára nagyon népszerűvé vált, nem csak a budapestiek kedvelik, de az idelátogató turisták is szívesen látogatják. A hagyományos gasztronómiai ínyencségek mellett ebben az évben nagy hangsúlyt kap a kultúra.

alfatours team

2014.12.05.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

ÚJDONSÁG

Utazás a Királynék városába és a Jeli Arborétumba
2024.05 .01. - 2024.05 .01.
1 nap
15 990 Ft/fő
Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Belföldi kirándulás

Belföldi kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése
Salzburg-Neuschwanstein-Hallstatt 3 napos kirándulás
2024.06 .14. - 2024.06 .16.
3 nap 2 éjszaka
120 990 Ft/fő
Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Városlátogatás

Városlátogatás

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

5 napos kaland Erdélyben
2024.06 .19. - 2024.06 .23.
5 nap 4 éjszaka
137 990 Ft/fő
Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!