Alfatours kft Online utazási iroda +36 70 77 44 877

Véget ért a Parlament évtizedes felújítása

Parlament,
felújítás,
évtizedes

A parlament:


Az épület körül „vándorló” állványzat szerdán lekerült, ma pedig egy fogadáson köszöntik a rekonstrukcióban részt vevő munkásokat. Van olyan dolgozó, aki itt kezdte a pályafutását inasként, és innen is ment nyugdíjba.

A magyar Országgyűlés épületét 1904-re fejezték be, az építkezésről szóló törvény egyik kitétele volt, hogy kizárólag hazai alapanyagokból dolgozhatnak a munkások. A 19 évig tartó grandiózus építkezés így komplett iparágakat lendített fel, nyilván ez is volt a törvényalkotók szándéka e kitétellel. A külső díszburkolathoz például többek között sóskúti mészkövet használtak, mely egy puhább építőanyagnak számít.

– Ez az anyag akkoriban tökéletesen megfelelt a célnak, a keményebb mészkövet csak lassan, nehézkesen tudták volna megmunkálni. Így ezeket csak ott alkalmazták, ahol már eleve nagyobb terheléssel számoltak, ilyenek voltak például a rakpartok  – mondta lapunknak Balogh Miklós. A munkát végző Reneszánsz Zrt. vezérigazgatójától azt is megtudtuk, hogy a XX. század elején megnövekvő légszennyezettség miatt egyre gyakoribbá váltak a savas esők, melyek gyorsan roncsolni kezdték a puhább mészkövet.

Már a ’30-as években döntés született arról, hogy a díszburkolatot le kell cserélni a keményebb, ellenállóbb süttői mészkőre – mondta Balogh Miklós, aki szerint ez a világ egyik legjobb ilyen építőanyaga. A háború miatt azonban csak az ’50-es években tudták elkezdeni a homlokzat külső részének szisztematikus cseréjét. Ekkoriban kezdték használni a különböző szerszámokban az ipari gyémántot is, melynek segítségével a keményebb mészkő megmunkálása könnyebbé vált.

Bár a munka egy laikus számára túl hosszúnak tűnhet, Balogh Miklós szerint tulajdonképpen egy új Parlamentet építettek fel ez idő alatt. A felújítás során ugyanis az adott részen elbontották a külső burkolatot, a sűttői mészkőből újrafaragták az építőelemeket, majd a meglévő eredeti tervek alapján újraépítették a díszburkolatot. A munkát az eredeti tervek alapján áprilisra kellett volna befejeznie a cégnek, de már szerdán lekerülhetett az állványzat a szimbolikus épületről.

Ezzel egy olyan látvány tárul a budapestiek elé, melyre évtizedek óta nem volt példa.


Képek feltöltése folyamatban! Addig is nézegessétek az eseménynaptárunkat!

alfatours

2013.12.20.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

Prága és Cesky Krumlov 2 napos kirándulás Csehországban
2024.04 .20. - 2024.04 .21.
2 nap 1 éjszaka
56 590 Ft/fő
Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

Utazás a Királynék városába és a Jeli Arborétumba
2024.05 .01. - 2024.05 .01.
1 nap
15 990 Ft/fő
Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Belföldi kirándulás

Belföldi kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!