Alfatours kft Online utazási iroda +36 70 77 44 877

Ismerd meg az izgalmas Selmecbányát!

templom
város
bányató
hegycsúcs
ösvény
séta

A napot érdemes a Selmecbánya közeli Bacsófalvi-bányató (Pocúvadlianske Jazero) felfedezésével kezdeni. A tó partján egy kis felfrissülésként jobbnál jobb fotókat készíthetünk, majd a túrát  egy kaptatóval kezdjük, egészen a Sitna csúcsáig (1.009 m) majd kicsit kifújjuk magunkat. A napos tisztáson kicsit megpihenhetünk, felmehetünk a kilátóba, nyújtózkodhatunk a retro hangulatú menedékházban is. ezt követően újult energiákkal ismét útra kelthetünk és a romos Sitnya várához (Hrad Sitno) sétálunk. A XIII. századi várat egy őskori erődítmény helyén építették. Utunkat árnyas, fákkal övezett erdei ösvényen folytatjuk, míg el nem érjük a Selmecbányába vezető bekötő utat, ahol ismét buszra szállhatunk. Selmecbanya_01
Személyes tapasztalataink alapján több programajánlatunk is van a túra folytatásához:
Első lehetőség: túrázás egészen a városig. Ha ezt választod, még további két hegycsúcsot hódíthatsz meg: a Tanád és a Paradicsom-hegy bebarangolásával érhető el Selmecbánya. A városba érkezés után még egy igazi meglepetés tárul elénk: az Abszint-tó, amely nem a nemes nedűről, csak arra emlékeztető színéről kapta a nevét. Itt is mesebeli képeket készíthetünk.

A második lehetőség: a Selmecbányai Kálvária megtekintése. A barokk templomot a város hegyoldalában a jezsuiták építették a középkorban. 14 aprócska kápolna alkotja, amelynek érdekessége, hogy hét kápolna Krisztus, a másik hét pedig Mária szenvedéseit mutatja be. A templomokban három nyelven, magyarul, szlovákul és németül is miséznek. Miközben megpihenünk és kifújjuk magunkat, igazán pazar kilátásban gyönyörködhetünk.  Selmecbanya_02

Harmadik lehetőségként érdemes a Világörökség részét képező belvárost felfedezni, illetve időt hagyni a szlovák gasztronómia megismerésére is. Selmecbánya igazi fénykorában,a 15-18. században főként “Ezüstváros” néven híresült el, az itt felszínre hozott nemesfém miatt. A bőséges ezüst remek kiemelkedési lehetőséget biztosított a városnak: 1763-ban Mária Terézia megalapította a világ első bányászati akadémiáját, amely tulajdonképpen a világ első műszaki főiskolája.

A gyönyörű város műemlékeinek többsége a Szentháromság tér és a Városháza tér körül fedezhető fel. A történelmi központ 1993 óta a Világörökség részét képezi, az épületeket a Selmeci-hegység festői szépségű környezete övezi. Kihagyhatatlan nevezetesség a napjainkban múzeumként működő Óvár, mely többek között nagyon érdekes pipagyűjteménnyel is rendelkezik. Ezzel szemben tekinthetjük meg a szintén múzeumként üzemelő Újvárat, vagy másik nevén Leányvárat, amely a törökellenes harcokhoz kapcsolódó gyűjteményt tartalmaz. Selmecbanya_03Selmecbánya főutcája egészen az Újvárig emelkedik, méghozzá a legenda szerint nem is véletlenül: a magasított, lépcsősorokkal megoldott járdát azért építették, mert a besztercebányaiak kinevették a városiakat, hogy nincs egyenes járdájuk. Innen minden esetre egyenes út vezet egy kávézóba vagy kellemes étterembe, ahol édemes megkóstolni s sztrapacskát ettünk és a vágott sört. Ez az italkülönlegesség, másnéven “Rezane Pivo” nem más, mint a világos és a barna sör egymásra csapolása olyan módon, hogy a két sör ne keveredjen össze.

Kár lenne kihagyni! Nézd csak: https://alfatours.hu/utazasok/selmeci_hegyseg_bakancsos_tura

 

alfatours

2016.09.18.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

ÚJDONSÁG

Utazás a Királynék városába és a Jeli Arborétumba
2024.05 .01. - 2024.05 .01.
1 nap
15 990 Ft/fő
Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Belföldi kirándulás

Belföldi kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése
Salzburg-Neuschwanstein-Hallstatt 3 napos kirándulás
2024.06 .14. - 2024.06 .16.
3 nap 2 éjszaka
120 990 Ft/fő
Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Városlátogatás

Városlátogatás

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

5 napos kaland Erdélyben
2024.06 .19. - 2024.06 .23.
5 nap 4 éjszaka
137 990 Ft/fő
Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!