Alfatours kft Online utazási iroda +36 70 77 44 877

A 20 legszebb magyar vár

vár,
magyar,
legszebb

A várak építészetileg is csodálatosak, helyenként felfoghatatlan, hogyan építették fel őket a hegyek tetejére az akkori technikával. Emellett büszke emlékei a régi időknek, megnyert csatáknak, elveszetett hősi ostromoknak, legendás harcosoknak, királyoknak, népeknek.

A legtöbb várban múzeum mutatja be a környék történelmét, a vár építésének, fejlesztésének, ütközeteinek, híres szerelmeinek esetleg elpusztulásának történetét, máshol a kilátás miatt érdemes felmenni, megint máshol pedig az épület szépségéért vagy a vár fénykorát idéző programokért. Ha csak húsz várat látogatsz meg életedben, ez a húsz legyen az. A számozás nem jelent rangsort. 

 

1. Budai vár

A főváros közepén található az ország legnagyobb vára, a Budai vár, ami nem is annyira egyetlen vár, inkább várnegyed. Ahhoz, hogy az egészet bejárjuk legalább egy teljes napra van szükségünk, de ha a Nemzeti Galériát, a Labirintust, a Mátyás-templomot vagy a Sziklakórházat is meg akarjuk nézni, akkor egy hétvégét is rá kell szánnunk. Viszont legalább tudjuk, hogy meg fogja érni.

Egyéb élmények a környéken: Országház, Halászbástya, Lánchíd, Citadella

 

2. Egri vár

A Bikavér városában, Egerben magasodik a házak fölé az Egri vár, ami a környék legkedveltebb turistacélpontja. Eger történelmi belvárosával, valamint a várban található képtár és fegyverkiállítással együtt valódi időutazást tehetünk a királyok korába. Az aranyos belvárosi kövezett utcák bővelkednek a tradicionális éttermekben, kávézókban, cukrászdákban, és nem utolsó sorban, az ajándékboltokban.

Egyéb élmények a környéken: Egri minaret, Szépasszony-völgy, Egri Bazilika


3. Vajdahunyad vára

Budapest Városligetében, a csónakázótó mellett áll a Vajdahunyad vára, ami arról is híres, hogy ezer év magyar építészetét egyesíti egyetlen épületben. A vár minden egyes részletét, tornyát, kapuját valamelyik másik váréból másolták le, a végeredmény mégsem kusza, inkább harmonikusan eklektikus.

Egyéb élmények a környéken: Városliget, Állatkert, Széchenyi fürdő, Hősök tere, csónakázó-tó/koripálya


4. Esztergomi vár

A Duna és Esztergom városa közötti dombon épült, a Bazilika mellett az Esztergomi vár. Az épületegyüttesben találunk vármúzeumot, panoptikumot és várszínházat is. 2008 óta Európai örökség lett.

Egyéb élmények a környéken: Esztergomi Bazilika, Prímás Palota, Esztergom városa

 

5. Visegrádi vár

A fővárostól északra, a mesés Dunakanyar ívén épült a Visegrádi fellegvár, egy olyan csúcsra, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a vidékre. Valamit tudtak az őseink. Arról nem is beszélve, hogy a környéken számtalan túrázási, kerékpározási lehetőség van, de befizethetünk egy hajótúrára is Esztergomba, vagy Budapestre. A várban panoptikum mutatja be, hogyan mentek ott a dolgok régen.

Egyéb élmények a környéken: Dunakanyar, Vác, Visegrád, Rám-szakadék

 

6. Diósgyőri vár

Azon ritka várak közé tartozik, amik nem dombra épültek, hanem sík terepre, emiatt viszont széles vizesárok veszi körbe, amin hídon keresztül juthatunk át. A Diósgyőri vár jellegzetessége négyszög alapterület, és a sarkokban magasodó négy kőtorony. A várat 2014-ben teljesen felújították, délnyugati tornya kivételével. Jelenleg itt található Közép-Európa legnagyobb lovagterme, de szintén emgújult a várkápolna és a királynék lakóterme is. A várban évente többször tartanak várjátékokat, nyáron színházi előadásokat, fegyverbemutatókat, családi napokat.

Egyéb élmények a környéken: Miskolc-Tapolca és a Barlangfürdő, Lillafüred, vadaspark

 

7. Sümegi vár

A Sümegi vár a legnépszerűbb hazai várak közé tartozik. Folyamatosan szépítik, fejlesztik és újítják fel egyes részeit. Rendeznek lovasjátékokat, lakomákat, időszakos kiállításokat, ismeretterjesztő rendezvényeket. A várban számos állandó kiállítás, makett, és korhű műhely mutatja be a régi idők világát.

Egyéb élmények a környéken: Tapolca, Somlói vár, Keszthely

 

8. Somlói vár

A vár romjai a Somló hegyen áll, annak északi részén, sűrű, erdős területen. A hegy lábától biciklivel vagy gyalog közelíthető meg, az utat turistajelzések mutatják. A Somló-hegy híres bortermelő vidék is egyben.

Egyéb élmények a környéken: Somlói borvidék, Sümegi vár

 

9. Gyulai vár

A XV. századi téglavár egy gyönyörű parkban, a csónakázótó mellett áll Gyula városában. A vár és közvetlen környezete népszerű helyszíne különböző kiállításoknak, koncerteknek, nyári színházaknak. A várban látogatható a történelmi múzeum, a Lovagok terme, több korabeli műhely és a várbörtön is.

Egyéb élmények a környéken: Várfürdő, Gyula városa


10. Boldogkői vár

A Hernád folyó völgyében egy kimagasló sziklaormon találjuk a Boldogkői várat. A várban régészeti és hadtörténeti kiállítás, csatákat ábrázoló terepasztal, korabeli kínzókamra és kovácsműhely, valamint pénzverde is van. Különlegesség a százméteres gyilokjáró, amit az Oroszlán sziklára építettek a 2002-es felújítás során. Innen csodás kilátás nyílik a környékre, ami a Zempléni Tájvédelmi Körzethez tartozik.

Egyéb élmények a környéken: Zemplén, Kőtenger, Boldogkőváralja

 

11. Szigligeti vár

A Balaton északi partjának egyik vulkanikus hegyén álló várat egykor egy villámcsapás tépázta meg, ami a lőporraktárba csapott bele. Ami ezek után megmaradt a várból, azt végül megerősítették, és ma kedvelt turistacélpontja a környéknek. A várból fantasztikus kilátás nyílik a Balatonra, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkra. Állandó látnivaló a fegyverkiállítás, a Barokk-konyha, és a Tanítóház. Minden évben többször rendeznek itt várnapokat, színes programokkal.

Egyéb élmények a környéken: Balaton, Badacsony

 

12. Bory vár

Kevés olyan művészt ismerünk, aki még életében felépítette saját emlékművét és múzeumát, közéjük tartozik Bory Jenő. Az építész és szobrászmester saját elképzelései és fantáziája alapján építette fel a várat, nagyrészt kétkezi munkával. Ő maga inkább szobornak, mint várnak tartotta az épületet. A Bory vár a magyarországi szimbolikus építészet különös példája, a legváratlanabb helyeken tűnnek fel a mozaikok, üvegfestmények, díszkutak.

Egyéb élmények a környéken: Székesfehérvár, Velencei-tó

 

13. Tatai vár

 

Az Öreg-tó partján épült vizesárokkal körbevett várat a XIV. század végén építették. Ma a Tatai vár ad otthont a Kuny Domonkos múzeumnak, ahol római és középkori kőtárak és kiállítások láthatók, valamint Tata történelmét és a környék fazekas és vízimolnár munkásságát bemutató tárlatok. A vára körülvevő parkok kellemes sétára hívnak, míg a tó kiválóan alkalmas csónakázásra, sportevezésre.

Egyéb élmények a környéken: Öreg-tó, Vértesszőlős, Fellner Jakab Kilátó, Tatabányai via ferrata út

 

14. Füzéri vár

 

A Füzéri vár a Zempléni-hegység északi részén, egy 170 m magas vulkáni sziklaszirten helyezkedik el. A várból szép kilátás nyílik a környék falvaira és dombjaira. A várban kiállítások mutatják be a vidék épített, természeti és kulturális értékekeit, valamint szinte minden hónapra jut egy éves, tematikus rendezvény a várjátékoktól, a pálinka fesztiválon át, a hagyományörző napokig.

Egyéb élmények a környéken: Hollóházi Porcelán Múzeum

 

15. Siroki vár

 

A Bükk és a Mátra határán egy 296 m magas, magányos vulkáni hegycsúcson áll a Siroki vár. Falairól remek kilátás nyílik a Mátra és a Bükk hegységek vonulataira és falvaira. 2002-től kezdve folyamatosan fejlesztések zajlanak a várban. Kiépült a felvezető út, esti díszkivilágítást kapott a völgy felöli oldal, valamint kialakítottak egy zárt kiállítóteret is. A vár és környéke népszerű az erdei túrázók körében is.

Egyéb élmények a környéken: Barát és Apáca szikla, Egri vár, Kisnánai vár, Mátra

 

16. Cseszneki vár

 

A Bakonyban épült középkori vár romjai Csesznek község melletti dombon található. Változó nyitva tartással, de egész évben látogatható, és ha jókor érkezünk még ingyenes vezetést is kapunk. Különlegesség, hogy ennek a várnak a közelében jöttek létre Magyarország első via ferrata útvonalai 2013 nyarán.

Egyéb élmények a környéken: Zirci apátság, Bakony, Pannonhalmi apátság

 

17. Citadella

A Gellért-hegyen épült Citadella eleinte várként, majd csillagvizsgálóként működött, később, az 1950-től pedig korszerű ágyúkkal felszerelt, a város védelmére kibővített erődítmény. A Citadella ma több múzeum, étterem és kávézó, valamint egy szálloda otthona. A Gellért-hegy erdős oldalát átszelő, kacskaringós ösvények miatt kedvelt célpontja szerelmespároknak, a fővárosra nyíló páratlan kilátás miatt pedig turistáknak is.

Egyéb élmények a környéken: Budai vár, Budapest

 

18. Siklósi vár

A Dél-Dunántúl legszebb várát a XIII. században építették. Turisztikai és kulturális hasznosítása azonban csak a 2000-es években kezdődött. Teljes felújítása 2010-11-ben valósult meg. Ma az egyik legkorszerűbb vármúzeum az országban. Helyet ad többek között bormúzeumnak, várbörtön és kínzókamra kiállításoknak, fegyver és reneszánsz bútorkiállításoknak, valamint egy panoptikumnak.

Egyéb élmények a környéken: Harkány, Villány, Pécs, Siklósi borvidék

 

19. Kisnánai vár

 

A vár a későközépkori magyar nemesi rezidenciák emlékét őrzi, a Mátra déli lábánál épült a XI.-XII. században. A várat 2010-11-ben teljesen felújították. Az Öreg toronyban kaptak helyet az állandó kiállítások és a panorámaterasz. A várban várjátékokat, hagyományörző találkozókat, és egyéb tematikus rendezvényeket tartanak az év több napján.

Egyéb élmények a környéken: Tarnócai kőbánya, Kisnánai Kovácsműhely, Mátra, Siroki vár, Eger, Szomolyai kaptárkövek

 

20. Jurisics-vár

 

A várat Jurisics Miklós védte I. Szulejmán szultán és a sokszoros török túlerővel szemben. A védőknek csak töredéke tartozott a katonáskodó rétegekhez, Kőszeg ennek ellenére nem került török kézre. A kőszegi várnak is hívott épületegyüttes felújítása jelenleg is tart, de a vár látogatható. A felújításnak köszönhetően megújult az épület homlokzati része, új burkolatot kapott a vár külső és belső udvara, teljesen akadálymentesítették a turisták által látogatott épületrészeket, a lovagtermet. Az árkádos pincét pedig alkalmassá tették arra, hogy ott konferenciákat, kiállításokat, de akár egy igazi lovagi vacsorát is meg lehessen rendezni.

Egyéb élmények a környéken: Jézus Szíve Templom, Jurisics tér, Írott kő, Kálvária domb

Ha szeretnétek egy napot eltölteni egy csodálatos kastélyban, tartsatok velünk Laxenburgba! 🙂 

alfatours

2015.02.02.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

Prága és Cesky Krumlov 2 napos kirándulás Csehországban
2024.04 .20. - 2024.04 .21.
2 nap 1 éjszaka
56 590 Ft/fő
Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

Utazás a Királynék városába és a Jeli Arborétumba
2024.05 .01. - 2024.05 .01.
1 nap
15 990 Ft/fő
Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Belföldi kirándulás

Belföldi kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!