Alfatours kft Online utazási iroda +36 70 77 44 877

Európa Kultúrális Fővárosa Umea 2014

főváros,
kulturális,
Európa,
Umea,
2014

Európa kulturális fővárosa

A programot még 1985-ben a néhai Melina Mercouri, egykoron ünnepelt színésznő, Görögország volt kulturális minisztere álmodta meg francia kollégájával, Jack Langgal. A cél az volt, hogy szemléltessék az Európai Unió kulturális sokszínűség iránti elkötelezettségét, illetve azt, hogy hogyan képes a kultúra összehozni az Európában élő embereket.

Az első kulturális főváros Athén volt, azóta Európa-szerte több mint 40 város viselte a címet. A 2014-es fővárosokat már tavaly kiválasztották, a mostani miniszteri döntéssel pedig hivatalossá vált, hogy a lett főváros, Riga és a Botteni-öböl menti svéd város lehet majd a kultúra központja. A döntés a pályázatokat elbíráló bizottság, illetve az Európai Parlament támogató véleményén alapul – közölte a miniszteri tanács.

Umeå kiválasztását az a törekvés vezérelte, hogy mind a várost, mind Észak-Svédországot láthatóbbá tegyék Európában, és a kultúra felhasználása ösztönző erőként hasson a regionális fejlődésre. A középpontban Umeå áll, de a régió több települése is szerepet kap a programban.

A nyírfák városa

A nyírfák városa Umeå Észak-Svédországban, Västerbotten megyében található, lakosainak száma körülbelül 118000. A város sok szabadtéri területtel rendelkezik, és itt a természet mindig közel van. Umeå térségében vízpartok, tavak, erdős területek és futópályák, illetve télen síterepek, sípályák váltják egymást. Umeå lakosai szívesen közlekednek kerékpárral, mivel a távolságok nem jelentősek, és szinte mindenütt vannak kerékpárutak.1888-ban Umeå több részében tűzvész pusztított. Amikor a várost újjáépítették, az utcák mentén nyírfákat ültettek, hogy a tűz terjedését ezzel akadályozzák meg a jövőben. Ezért kapta Umeå a Nyírfák városa elnevezést.

Gazdag kulturális élet Az Umeåi Egyetem Svédország egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye diákokkal, tanárokkal és kutatókkal a világ minden tájáról. Mivel sok a diák, az átlagéletkor Umeåban alacsony. Az Ume folyónál létesült Művészeti Campus magas szintű oktatást nyújt design, művészet és építészet témájában. Itt található továbbá a kortárs művészetek területén kiemelkedő Képmúzeum (Bildmuseet) is. Umeå gazdag kulturális kínálattal rendelkezik színházaival, múzeumaival és zenei színpadaival, melyek egyike például a Norrland Opera. Minden évben több nemzetközi kulturális fesztivált rendeznek meg itt, és a sok kulturális egyesület igen aktív tevékenységet folytat.

A számos együttes közül több nemzetközi sikereket is elért. Közös alkotás Umeå kulturális főváros éves programját a számi naptári év alapján nyolc évszakra állították össze. A számik az EU egyetlen őslakos népe, Umeå pedig Sápmi, azaz Lappföld egy része.A közös alkotás fontos szerepet tölt be Umeå mint kulturális főváros tevékenységében. Mindenki részt vehet a programév megtervezésében. A 2014. évi programokat egyesületek, szervezetek, kulturális intézmények és más résztvevők szervezik, akik az Umeå2014-től kapnak támogatást. Ez biztosítja, hogy a kulturális főváros projektjei közül sok 2014. után is folytatódni fog.

A kulturális főváros projekt – mind kulturális, mind társadalmi szempontból – része a város hoszszú távú fejlesztésének, amely új találkozóhelyek, hálózatok, nemzetközi együttműködések és lehetőségek megteremtésére irányul. A kulturális főváros évének teljes programja a www.umea2014.se weboldalon olvasható svéd és angol nyelven.

 

Ha kedvet kaptatok egy jó kis kiruccanáshoz nézzétek meg az eseménynaptárunkat!

alfatours

2013.12.29.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

Szlovénia Velencéje: Piran egynapos csobbanás
2024.07 .27. - 2024.07 .27.
1 nap
29 990 Ft/fő
Tengerparti csobbanás

Tengerparti csobbanás

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése
Krk-sziget, Baska – egynapos ejtőzés
2024.08 .24. - 2024.08 .24.
1 nap
29 990 Ft/fő
Tengerparti csobbanás

Tengerparti csobbanás

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

Albánia körutazás ÚJDONSÁG
2024.09 .21. - 2024.09 .29.
9 nap 8 éjszaka
220 000 Ft/fő
Őszi kirándulások

Őszi kirándulások

Tengerparti csobbanás

Tengerparti csobbanás

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!