Alfatours kft Online utazási iroda +36 70 77 44 877

Az Eiffel-torony testvérének szánták New York legújabb látványosságát

látványosság,
Eiffel-torony,
épület

Egészen egyedi épületet terveztek New Yorkba:

Az építészek és a sajtó tetszését ugyan nem nyerte el, a turisták viszont imádják a 2019-ben átadott The Vesselt. A 200 millió dolláros manhattani építmény ilyen rövid idő alatt is majdnem olyan népszerű lett, mint a Central Park vagy a Times Square.Amikor az építtetők átadták Manhattan legújabb látványosságát, az előző tavasszal megnyitott The Vesselt, azt gondolták - sőt remélték -, hogy az lesz New Yorknak a Vessel, mint Párizsnak az Eiffel-torony. A Vessel nem csupán New York új, Hudson Yards nevű luxusnegyedének jelképe, hanem egyúttal a városba érkező turisták egyik leginkább kedvelt látványossága lett – az olyan klasszikus látnivalók mellett, mint a Central Park, a fényárban úszó Times Square, az emlékpark ami a World Trade Center helyén található, és még sok más.

Mi a Vessel? 

Egy 16 szintes építmény a Hudson Yards kellős közepén, amely pontosan 46 méterrel magasodik a kéthektáros tér fölé ami otthont ad neki. Egészen döbbenetes számok jellemzik az épületet: mintegy 2500 lépcsőfoka 154 különböző lépcsősoron oszlik el. Bár a nevét (vessel = tál, edény) a felfelé szélesedő szerkezete után kapta, akik kicsit jobban szemügyre veszik, a legkülönbözőbb dolgokat vélik felismerni benne: a leggyakoribbak egy túl nagyra nőtt toboz, egy gigantikus méhkas, szemeteskosár, váza és még sorolhatnánk. A bronzacélból és üvegből készült építményt Thomas Heatherwick terveze, akinek a nevéhez olyan munkák fűződnek, mint a londoni Rolling Bridge, a manchesteri B of the Bang, a 2012-es londoni olimpia tűztartó üstje vagy a Garden Bridge a Temze fölött, amely végül a horribilis ára miatt meghiúsult. Csupa furcsa, különleges, öncélú építmény, amelyek erősen az építészet és a szobrászat határán táncolnak – úgyis fogalmazhatnánk, hogy a rendkívül gazdag városok igen költséges játékai.
A brit tervezőt többek között India lépcsős kútjai ihlették amikor megtervezte a Vesselt, elsősorban India egyik legkülönlegesebb látványossága, a nyolcadik századi Chand Baori-kút. És bár azon kívül, hogy lefotózzuk az épületet, mást nem igen lehet vele csinálni, mégis imádják a turisták.  A Vessel ugyanis csupán egymásba kapaszkodó lépcsősorok láncolata, vagy ahogy a Vessellel kapcsolatban megjelenő cikkekben emlegetik:  “Lépcsők sehova” A furcsa építmény egyetlen értelme a fentről nyíló kilátás lenne, de hiába folyik előttünk a Hudson-folyó, a látvány semmi extrát nem nyújt, ellentétben az Empire State Building vagy a Rockefeller Plaza tetejéről nyíló kilátással. Ez a funkciótlanság és értelmetlenséggyakran visszatérő kritika a róla megfogalmazott véleményekben.


Ha Ti is szeretnétek hasonlóan érdekes épületet látni utazzatok velünk
Salzburg-Neuschwanstein-Hallstatt 3 napos kirándulásunkra!

alfatours

2020.02.11.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

Prága és Cesky Krumlov 2 napos kirándulás Csehországban
2024.04 .20. - 2024.04 .21.
2 nap 1 éjszaka
56 590 Ft/fő
Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

Utazás a Királynék városába és a Jeli Arborétumba
2024.05 .01. - 2024.05 .01.
1 nap
15 990 Ft/fő
Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Belföldi kirándulás

Belföldi kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!