Alfatours kft Online utazási iroda +36 70 77 44 877

10 érv, hogy miért érdemes itthon kastélyt látogatni

Magyarország,
kastélyok,
történelem,
történetek

10 érv, hogy miért érdemes itthon kastélyt látogatni

A MUISZ székesfehérvári közgyűlésén Balázs-Bécsi Krisztina, a Nemzeti Örökségvédelmi Nonprofit Kft. (NÖF NKft) képviseletében bemutatott tíz olyan magyarországi kastélyt amelyet vagy már felújítottak, átadtak és látogathatók, vagy idén tervezik a felújítás befejezését. Ráadásul a 10 kastélynak van egy különleges, közös pontja: mindegyiknek mesebeli a története, amelyet most megosztunk azokkal, akik nem nem hallották ezt az érdekes, színes előadást.

Bajnai kastély

Az Ördöglovas és egyben divatdiktátor háza. Sándor Móric, a ház eredeti ura állítólag annyira szeretett lovon közlekedni, hogy a kastélyon belül is lóháton járt, a még a szobákhoz, termekhez vezető lépcsősorokon is, aminek a mai napig láthatók a nyomai a lépcsőfokokon. A restaurálás során a szakértők barokk korból való falfestményekre bukkantak, ezt a ház megnyitása után szintén láthatja majd a nagyközönség.

Füzérradvány - Károlyi-kastély  

Az Ybl Miklós által tervezett kastély parkjában jelenleg is szálláshelyként üzemelnek a nyári lakok és pavilonok. A 100 hektáros kastélypark területén 8 felújított szoba vár minden látogatót, aki egy kis nyugalomra vágyik. Érdekesség, hogy az egykor hotelként működő kastély felújítása során védett denevércsaládokat találtak az épületben, amiket meglehetősen kalandos körülmények között sikerült máshova költöztetni.

Dég - Festecsics kastély  

Pollack Mihály tervei alapján, klasszicista stílusban épült. Itt található Magyarország legnagyobb történeti kertje, ahol a tó közepén, egy szigeten van a Hollandi-ház. Ez az épület, ahol állítólag a kastély beteg úrnője gyógyult különleges módon: felül az úrnő, alatta a tehenek laktak. A történet szerint a tehenek trágyája által terjesztett ammónia, ami felszállt az emeletre, végül meggyógyította a nagyságos asszony tüdőbetegségét.

Nádasdladány  

A legendák kastélya. Itt a ház úrnője egy mára már kibogozhatatlan okból lebontatta a téli kertet, ám a felújítás során a tervezők úgy döntöttek, hogy a kert eredetileg nagyon szép volt, így azt az eredeti tervek alapján visszaépítették.

Sümegi Püspöki Palota

A barokk életszemlélet egyik szép példája. A felújítás közben találtak egy titkos üreget az egyik szobafal mélyedésében. Ekkor derült ki, hogy nem szép dolog a hallgatózás, de hasznos: a püspök úr bizony ebbe a mélyedésbe bebújva hallgathatta ki vendégei beszélgetéseit.

Majk

Az egyik legszebb barokk műemlékegyüttes helyszíne az országban. Egykor az egész életükre szóló némaságot fogadó kamalduli szerzetesek éltek itt.

Tatai kastély

Az egyik legérdekesebb infó a kastélyról, hogy a gróf és a grófnő szobája között az átjárást egy titkos hátsó lépcső biztosította, így a személyzet még véletlenül sem láthatta, ha a ház ura és úrnője együtt hál. A felújításkor pedig egy csodaszép szobor torzót találtak a hátsó kertrész szökőkútjánál. Nem sokkal később pedig jött az újabb felfedezés: az egyik emelti fürdőben egy fürdőkádban megtalálták az 1800-as években készült női szobor fejét.

Edelény 

A hatalmas barokk kastély, amelyben Lieb Ferenc faliképeit is restaurálták. Itt már befejeződtek a 2009-ben elkezdett  felújítási munkák, így a kastély már látogatható.

Somogyvár

Szent László Emlékhely. A várból lélegzetelállító a kilátás a Nyugat-Balatonra. Az Az emlékhelyen található érdekes kiállítási gyűjtemény is látogatható.

Ozora

Igazi reneszánsz élményvár. Öt vendégszobát is berendeztek, ahol a vár esti zárásától a másnapi nyitásig a vendégek igazi várlakóknak érezhetik magukat.
Ha Ti is szeretnétek ezekhez hasonló, mesés kastélyt látni, tartsatok velünk Schloss Hof és a Kálnoki Levendulás programunkra, melyet vasárnap éjfélig 10% kedvezménnyel rendelhtettek meg.

alfatours

2020.03.06.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

Prága és Cesky Krumlov 2 napos kirándulás Csehországban
2024.04 .20. - 2024.04 .21.
2 nap 1 éjszaka
56 590 Ft/fő
Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

Utazás a Királynék városába és a Jeli Arborétumba
2024.05 .01. - 2024.05 .01.
1 nap
15 990 Ft/fő
Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Belföldi kirándulás

Belföldi kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!