Alfatours kft Online utazási iroda +36 70 77 44 877

Titokzatos természeti csodák a nagyvilágban

csodák,
titokzatos,
természet,
nagyvilág

1. A Szahara szeme

A bolygó, illetve a Szahara szemének is nevezett Richat Structure a világ egyik legkülönlegesebb képződménye, melynek sajátossága többek között, hogy az űrből is jól látható. A koncentrikus körökből álló alakzat eredetével kapcsolatban számos elmélet létezett, hitték már becsapódási kráternek és vulkanikus képződménynek is. A jelenleg leginkább elfogadott teória szerint a talaj besüllyedésének és a különböző rétegek erodálódásának köszönhető a látvány, sokan azonban még mindig megkérdőjelezhetőnek tartják ennek bizonyosságát, mint ahogy az is rejtély, minek köszönhető a kör alak. 


2. Death Valley Nemzeti Park, Kalifornia

A kaliforniai Death Valley Nemzeti Park vándorló vagy vitorlázó kövei hosszú ideje lázban tartják a kutatókat, arra pedig, hogy a változó méretű és súlyú kövek miként képesek maguk után csíkot húzva közlekedni a sivatagban, több elmélet is született. A mágneses erőktől a szél hatásáig számos magyarázat szóba került, a legújabb szerint azonban a jég és a szél együttes ereje tehető felelőssé a jelenségért, az olvadó jégréteg miatt ugyanis, mely a kövek alatt képződik, a szél könnyen elmozdíthatja a köveket. Míg azonban sokak számára megalapozottnak tűnik az elmélet, jócskán akadnak, akik megkérdőjelezik.


3. Uturuncu vulkán, Bolívia

A bolíviai Uturuncu vulkán máig megosztja a tudóstársadalmat: vannak kutatók, akik szerint egy potenciális szupervulkán, mely jelentős veszélyforrást jelent, és valószínűsíthető, hogy jelenleg is készül valamire, míg mások úgy vélik, nem bizonyítható a hegy szupervulkán mivolta. Tény azonban, hogy a vulkán magmakamrájának feltöltődése tízszer olyan gyorsan játszódik le, mint más vulkanikus rendszerek esetében, minek köszönhetően az Uturuncu és környéke egy ballonhoz hasonlóan fúvódik fel, nem véletlen, hogy a világ leggyorsabban növekvő hegyének is szokás nevezni. Nem tudni pontosan, mióta tart ez a jelenség, mint ahogy azt sem, a vulkán mikor és milyen veszedelmet hozhat a világra.


4. Sarisarinama-lyuk, Venezuela

A venezuelai Sarisarinama-lyukak kialakulásának pontos okát máig nem fejtették meg teljes bizonyossággal a tudósok. Rejtélyes létrejöttük amiatt is lázban tartja a kutatókat, hogy annyit tudni lehet, mindegyik 350 méter átmérőjű, és több mint 350 méter mély, nem beszélve arról, hogy területükön olyan fajok élnek, melyek sehol máshol a Földön nem fordulnak elő.


5. Hillier-tó, Ausztrália

Az 1802-ben felfedezett ausztráliai Hillier-tó rágógumi-rózsaszín színének eredetére máig nincs pontos magyarázat. A hely különösen védett, így tanulmányozására nem korlátlanok a lehetőségek, az alapján azonban, amit tudnak róla, illetve más, hasonló árnyalatú vizekről, több különféle elmélet is született. Van, amelyik mikroorganizmusokról vagy algákról, és olyan is, mely speciális kémiai reakciókról szól. Voltak továbbá, akik azt gondolták, csupán optikai illúzió a látvány, ez az elmélet azonban hamar megdőlt, a víz ugyanis üvegbe töltve is rózsaszín.


6. Patomskiy-kráter, Szibéria

A szibériai Patomskiy-kráter a világ egyik legrejtélyesebb képződménye. Még ma sem tudni, pontosan mi lehet, vulkánnak és becsapódási kráternek is tartották már, titokzatossága miatt azonban számos, természetfeletti jelenségekkel összefüggő összeesküvés-elmélet is született vele kapcsolatban.


7. Grand Canyon, Amerikai Egyesült Államok

Az amerikai egyesült államokbeli Grand Canyon a világ egyik legismertebb természeti csodája, így furcsának tűnhet, hogy a tudósok számára még mindig vitaalapot biztosít, korát tekintve ugyanis máig nincs konszenzus. Egyesek 6 millió évesre becsülik, míg mások 70 millió évesre, és az sem egyértelmű, a Colorado-folyó vájta-e ki, vagy az épp csak keresztülhaladt a már meglévő képződményen.



Képek feltöltése folyamatban! Ha Ti is szeretnétek hasonlóan szemetgyönyörködtető helyeket látni, utazzatok velünk a Bledi-tóhoz!

alfatours

2015.01.29.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

Prága és Cesky Krumlov 2 napos kirándulás Csehországban
2024.04 .20. - 2024.04 .21.
2 nap 1 éjszaka
56 590 Ft/fő
Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

Utazás a Királynék városába és a Jeli Arborétumba
2024.05 .01. - 2024.05 .01.
1 nap
15 990 Ft/fő
Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Belföldi kirándulás

Belföldi kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!