Alfatours kft Online utazási iroda +36 70 77 44 877

A szlovéniai Karszt vidéke

Szlovénia,
vidék,
Karszt

A szlovéniai Karszt vidéke:

A szlovéniai Karszt-hegységről kapták nevüket a mészkőhegységek belsejében kialakuló látványos jelenségek, mint a kőzetoldódás, erózió, barlangmélyülés, cseppkövek képződése és a dolinák kialakulása. A karszt jelenség a mészkő és a víz kölcsönhatásaként jön létre, melyben a mészkő egyszerűen feloldódik.

A Postojnai cseppkőbarlang:

Ljubljanától 47 kilométerre, Postojna és Triest között elterülő postojnai cseppkőbarlang, Szlovénia leghosszabb ismert karsztvidéki barlangja és Európa egyik legnagyobb karsztvidéki barlangrendszere.

A cseppkőbarlangot a Pilkve-patak több mint 70 millió éve alakítja. Eddig közel 20 km hosszú földalatti járatot tártak fel.  A világ egyik leghíresebb cseppkőbarlangjába egy kisvasúttal juthatunk be. A barlang legszebb részének egy kilométeres szakaszát a Nagy-hegy (Kálvária), a Szép barlangok, Orosz híd és a Koncertterem között már gyalogosan csodálhatjuk meg.

A barlang élővilágának a különlegessége a fokozottan védett barlangi gőte, amely akár 100 évig is elél. A barlangban télen és nyáron is kb. 10°C van (a páratartalom 90-100%), ezért érdemes meleg ruhát vinni magunkkal.

A Predjamski Grad (szó szerinti fordítása “barlang előtti vár”) Postojnától 9 km-re, vadregényes környezetben, egy szurdokvölgyben, a Hrušica-hegy meredek, 125 méteres függő sziklafalába, egy barlang bejáratába épült erőd, melyet a XII. században építettek. Híres tulajdonosa Erazem rablólovag, akinek van magyar vonatkozása is; Mátyás királyt támogatta III. Frigyes császár ellen.

A középkori vár mögött hatalmas barlangrendszer húzódik (140m mély, eddig 13 km járatot tártak fel). A vár bevehetetlen falain kívül rekedt ostromlók a kiéheztetéssel próbálták bevenni a várat, de a védők a barlangon keresztül a környező falvakból tudtak utánpótlást szerezni.

Gyönyörű kilátás nyílik a teraszokról és a természetes ablakokból a környező vidékre. Az egész világon egyedülálló, sziklába épített romantikus vár jelenleg múzeumként funkcionál.

Ljubljanától 76 km-re, Trieszttől 20 km-re található a Skocjan-barlangrendszer, amely 1986 óta az UNESCO világörökség része.

Már a bejárata is lenyűgöző, Európa legnagyobb szakadékára nyílik. A barlangban pedig a világ egyik legnagyobb föld alatti vízgyűjtő területe várja a látogatókat, elképesztően gyönyörű kanyonokkal, tavakkal.

A barlangrendszer két szakaszból áll, az úgynevezett Csendes (cseppkövekben gazdag) és az aktív, ma is formálódó Morajos-barlangból.


Képek feltöltése folyamatban! Ha te is szeretnéd felfedezni Szlovénia csodáit, nézd meg 2 csodás nap Szlovéniában: Bled és Postojna cseppkőbarlang programunkat!

alfatours

2014.08.22.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

ÚJDONSÁG

Utazás a Királynék városába és a Jeli Arborétumba
2024.05 .01. - 2024.05 .01.
1 nap
15 990 Ft/fő
Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Belföldi kirándulás

Belföldi kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése
Salzburg-Neuschwanstein-Hallstatt 3 napos kirándulás
2024.06 .14. - 2024.06 .16.
3 nap 2 éjszaka
120 990 Ft/fő
Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Városlátogatás

Városlátogatás

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

5 napos kaland Erdélyben
2024.06 .19. - 2024.06 .23.
5 nap 4 éjszaka
137 990 Ft/fő
Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!