Alfatours kft 2092 Budakeszi, Fő utca 211. E-mail: info@alfatours.hu +36 70 77 44 877, Irodai ügyfélszolgálat szünetel: +36 23 656 300

Sarki fényeket láttak Nagy-Britanniában

Anglia
Skandinávia
Nagy-Britannia
fény

Angliában fotózták le a leggyakrabban Skandináviában látható jelenséget.

A skandinávoknál északinak is nevezett sarki fény leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg, leggyakrabban az északi sarkkörtől északra, illetve a délitől délre tűnik fel az égen. Azonban a múlt héten Nagy-Britanniában sikerült megörökíteni.

A sarki fény (az északi féltekén gyakran: északi fény) a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség.

A sarki fény (Aurora Borealis és Aurora Australis, közös néven aurora polaris) a Föld mágneses pólusai fölött, nagy magasságokban (80–90 km fölött) lezajló jelenség. A Napból áramló nagy energiájú töltött részecskék (protonok, elektronok) a pólusok fölött bejutva a légkörbe, ott atomokkal ütköznek és gerjesztik azokat. Az ütközések hatására a légköri gázok atommag körül keringő elektronjai magasabb energiaszintre kerülnek. Később ezek az elektronok visszatérnek eredeti pályájukra és az ütközés során nyert energiatöbbletet fény formájában sugározzák ki. A sarki fény létrejöttekor milliónyi gerjesztett légköri gáz sugároz egyszerre az elektromágneses spektrum látható tartományában.

Az élénk, zöld színű sarki fényt a 120 és 180 kilométer közötti légrétegben fordul elő és a gerjesztett oxigén okozza. A vörös szín jóval magasabban alakul ki a gerjesztett nitrogénmolekulák révén. Ritkábban kék és ibolyaszín is föltűnik az égen. Ezek 120 kilométer alatti légrétegben az ionizált nitrogénből származnak.

Erős naptevékenység idején alacsonyabb földrajzi szélességeken is, így akár Magyarországon is megfigyelhető lehetnea sarki fény, bár jóval halványabban és kevésbé látványosan, mint a poláris területeken.

Egy tűzijáték alkalmával megtapasztalhatjuk, hogy mesterségesen milyen csodálatos fényeket lehet létrehozni. Ha szereted a tűzijátékot, a nagyvárosi forgatogot, szilveszterezz velünk Bécsben! :) 

 

alfatours

2019.12.18.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!