Alfatours kft Online utazási iroda +36 70 77 44 877

Különleges természeti képződmények a világ körül

természet,
világ,
különleges,
képződmény

1.Rio Tinto, Spanyolország

Spanyolország délnyugati részén található Rio Tinto folyó vidéke, ahol már az őskor óta folytatnak bányászati tevékenységet. A földi kincsekben gazdag terület tehát alaposan meg lett bolygatva, és mivel igen savas vizekkel rendelkezik, a kivájt földrészek magas vastartalma könnyen vörösre festette a folyót, amely már hosszú ideje népszerű látványosság.

2.Mozaikpadló, Tasmania

Tasmania partjainál húzódik a Tessellated Pavement, a világ legnagyobb mozaikpadlója. Ez a világ egyik legfurcsább olyan természeti képződménye, mely az erózió révén jött létre. A kisebb darabkákra töredezett föld apránként omlik a tengerbe, ami a tektonikus mozgások mellett a homok és a hullámok felszínformáló erejének köszönhető. Mindez egy óriási mozaikpadlónak tűnik.

A látvány minden képzeletet felülmúl, főleg akkor, amikor a naplemente színjátékában is visszatükröződik a mozaik.


3.Moeraki teknőskövei, Új-Zéland

A Moeraki-gömbsziklák szokatlanul nagy, csaknem gömb alakú vagy lekerekített sziklaalakzatok az új-zélandi Moeraki és Hampden között az otagoi tengerparton. A maorik legendája úgy tartja, hogy a sziklák egy ezer évvel ezelőtti hajótörésből származó rakomány darabjai, egy szerencsétlenül járt óriás vitorláskenuból, az Areiteuruból kiesett lopótökök lennének.


4.Kliluk pöttyös tava, Kanada

A Kliluk-tó, amit Pöttyös tónak becéznek, Kanada egyik legforróbb területén fekszik. Nyáron, amikor a benne lévő ásványi anyagok kikristályosodnak színes, kerek medencéket, távolról nézve pöttyöket alakítanak ki a tóban. A Pöttyös tó Osoyoos város közelében Kanada British Columbia tartományában található. A világ egyik legmagasabb ásványi anyag koncentrációjú tava, mely nyomokban ezüstöt és titánt is tartalmaz. Már az őslakos indiánok is gyógyászati célokra használták a tavat, fájdalmak,betegségek esetén fürdőt vettek a tó kalciumban,magnézium-szulfátban és szódium-szulfátban gazdag vizében.


5.Óriások útja, Írország

Az Óriások útja (angolul: Giant’s Causeway) egy vulkáni tevékenység eredményeként létrejött, körülbelül 40 000 bazaltoszlopból álló terület, Észak-Írországban.1986-ban az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Az egymáshoz szorosan illeszkedő oszlopok többsége hatszögletű, de vannak 4, 5, 7 és 8 szögűek is. A legmagasabbak kb 12 méteresek, de a megszilárdult láva vastagsága helyenként a 28 métert is eléri.


6.Kristálybarlang, Mexikó

A Cave of the Crystals, vagy más nevén az Óriások Kristálybarlangja a Naica bányában található, a mexikói Chihuahua-ban. Itt találhatók a Föld legnagyobb természetes kristályai. A barlangban eddig fellelt legnagyobb darab 11 méter hosszú, 4 méter átmérőjű és 55 tonna súlyú. A kristályóriások hideg színe és jeges kinézete igen csalóka, a barlang mélyén ugyanis körülbelül 58 Celsius fok, és 90-99 százalékos páratartalom uralkodik. Az extrém körülmények miatt a barlang sokáig felderítetlen maradt. Kizárólag speciális védőöltözetben és külön levegőtartállyal lehet lemerészkedni a mélyére, de még így is csak néhány tíz percre.


7.Vale de Lua, Brazília

A Brazíliában lévő Vale de Lua, azaz Hold völgye nevű képződmény sziklaalakzatait és medencéit a rajta átfutó folyó formálta meg. Ez a világ legrégebben kialakult tájai közé tartozik, és szó szerint olyan, mintha a holdon járnánk.


8.Fantasy Canyon, USA

A Egyesült Államokban, Utah állam területén helyezkednek el a Fantasy Canyon sziklái, melyek több, mint 45 ezer négyzetkilométeren terülnek el. Ezek az alakzatok sok különböző kőzettípus eldarabolódásának következményeként alakultak ki. Bizarr formái miatt az ördög játszóterének is nevezik.


Képek feltöltése folyamatban! Ha kedvet kaptatok hasonlóan varázslatos természeti képződményeket megcsodálni, utazzatok velünk Bledbe, és nézzétek meg ti is a postojnai cseppkőbarlangot!

alfatours

2014.04.02.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

ÚJDONSÁG

Utazás a Királynék városába és a Jeli Arborétumba
2024.05 .01. - 2024.05 .01.
1 nap
15 990 Ft/fő
Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Belföldi kirándulás

Belföldi kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése
Salzburg-Neuschwanstein-Hallstatt 3 napos kirándulás
2024.06 .14. - 2024.06 .16.
3 nap 2 éjszaka
120 990 Ft/fő
Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Városlátogatás

Városlátogatás

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

5 napos kaland Erdélyben
2024.06 .19. - 2024.06 .23.
5 nap 4 éjszaka
137 990 Ft/fő
Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!