Alfatours kft Online utazási iroda +36 70 77 44 877

Hármasban

Prága
Hradzsin
Pozsony
Dévény
nagyváros
Bécs
Stephansdom

Prága 5 fő körzetre tagolható és mindegyik körzetnek megvan a maga sajátos hangulata, a rá jellemző épületei, terei, múzeumai. A város szíve az Óváros (Staré Město), melynek központi tere, az Óváros tér. Az itt található piacteret először a 11. században említették a krónikások. Hamarosan házak és templomok épültek a piactér körül, majd kialakult a teret körbevevő tekergős utcácskák hálózata, mely a mai napig meghatározza a városrész képét.

A Zsidóváros(Josefov) II. Józsefről kapta a nevét. A régi zsidó gettó épületetit a 19. sz. 90-es éveiben a városatyák leromboltatták, így sajnálatos módon csak a Városháza épülete és néhány zsinagóga maradt fenn. A 3. körzet a Prágai vár és a Hradzsin körzete (Pražský Hrad a Hradčany), amely a város történetének szempontjából a legfontosabb rész, hiszen a város története akkor kezdődött, amikor Borivoj fejedelem megépítette a várat, amely aztán a Přemysl-dinasztia birodalmának székhelye lett. A vár az 1541-es tűzvészben megrongálódott, de újjáépítették. Napjainkban a köztársasági elnökök székhelyeként működik. A Prágai váron kívül itt található még a Szent Vitus-székesegyház, a Szent György Bazilika és a híres Arany Utcácska is.

A Kisoldal (Malá Strana) központja a Kisoldali tér (Malostranské náměstí) a Szent-Milkós templommal. Erre a körzetre a régi épületek, paloták és kertek jellemzőek. Itt található a Győzedelmes Boldogasszony temploma is.

A Kisoldalt és az óvárosi részt köti össze a Károly-híd. Az Újvárost (Nove Mesto) 1348.ban IV. Károly alapította. A gondosan megtervezett városrészt három nagy piactér: a Szénapiac, a Marhapiac és a Lópiac körül alakították ki. Mai külseje a 19. századnak köszönhet., amikor is részben lebontották, majd új formában felépítették. A városrész főbb látnivalói: Vencel tér, a Havas Boldogasszony temploma, a Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Színház.

Pozsony a legfiatalabb európai nagyvárosok közé tartozik. 

Nagyon sok építészeti emléket találhatunk itt különböző korszakokból. A város nevezetessége és régre visszanyúló történelmének jelképe a pozsonyi vár. A vár udvarából kitűnő kilátás nyílik nemcsak az óvárosra, de a szomszédos Ausztriára és Magyarországra is. A várban a történelmi és zenetörténeti múzeum kiállításai tekinthetők meg.

A kincstárban található egy különösen értékes archeológiai lelet, a moravani Vénusz. Pozsonyban tett látogatáskor semmiképp ne hagyjátok ki a Duna és a Morva összefolyásánál Dévény várának megtekintését. Tornyából élvezhetitek a nagyszerű kilátást a szomszédos Ausztriára.

Mindkét szép kilátással rendelkező helyszín ideális választás egy kiránduláshoz.  

Bécsben olyan sok látnivaló akad, hogy nem is említhetjük meg mindet. A bécsi Ringstrasse 5,3 kilométer hosszú. Elég hosszú ahhoz, hogy helyet adjon számos monumentális épületnek, amelyek az 1860-as és 1890-es évek közötti historizmus időszakában épültek. Az ott álló épületek – az Állami Operaháztól a Művészettörténeti Múzeumig – Bécs legfontosabb látnivalói közé tartoznak.

 „Ez az én akaratom…” – ezekkel a szavakkal rendelte el Ferenc József császár 1857-ben a Ringstraße felépítését. A nemesek és nagypolgárok siettek lehetőleg pompás palotákat emelni e fényűző körút mentén. Az egykori magánházak közül még sok ma is megcsodálható (többnyire azonban csak kívülről). A stílus, amelyben az épületeket emelték, Ringstílus néven került be a történelembe. A stílusok pluralizmusa jellemzi: Az elmúlt korszakok számos építészeti formája köszön vissza.

1918-ig a Hofburg volt a Habsburg császárok hatalmas birodalmának központja. Az egykor nagyvonalúan „Kaiserforum”-nak tervezett területet pompásan alakították ki – a 13. századi „régi Burg”-tól az 1900-as évekből származó legújabb részig. Ma a bécsi Hofburg az osztrák szövetségi elnök hivatalos székhelye. A Bécsbe utazóknak mindenképpen el kell látogatniuk a Hofburgba. Több mint két tucat gyűjtemény vár itt rájuk – világszínvonalon.

A Stephansdom, amely Bécs egyik jelképe és Ausztria legjelentősebb gótikus építménye, egy sor olyan műkincsnek is otthont ad, amelyek közül több csak vezetővel tekinthető meg.

 
Felkeltettük érdeklődésedet? Tart velünk egynapos bécsi vagy prágai kulturális utunkon! 

 

 

 



alfatours

2014.12.18.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

Prága és Cesky Krumlov 2 napos kirándulás Csehországban
2024.04 .20. - 2024.04 .21.
2 nap 1 éjszaka
56 590 Ft/fő
Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

Utazás a Királynék városába és a Jeli Arborétumba
2024.05 .01. - 2024.05 .01.
1 nap
15 990 Ft/fő
Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Belföldi kirándulás

Belföldi kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!