Alfatours kft Online utazási iroda +36 70 77 44 877

A kávé világnapja

kávé
kávézó
kávéimádó
elkészítés
espresso
Trieszt
Illy

A kávé elterjedésével kapcsolatban több történet is ismert, azonban a köztudat szerint a XIV. században egy pásztor arra lett figyelmes, hogy kecskéi a kávébab elfogyasztása után felélénkülnek. A pásztor ezután kávébabokat gyűjtött és elvitte a helyi szerzetesekhez, akik a bogyókból forró főzetet készítettek, így elkészült az első kávéital.  

A kávéval kapcsolatban napjainban rengeteg kutatás zajlik és kerül napvilágra. 
Egy előző évben elvégzett megfigyelés szerint, akik naponta fogyasztanak kávét, azok halálozási kockázata, akár 5-9 %-kal is csökkenhet. A vizsgálat szerint, a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedéseket, valamint az idegrendszerrel kapcsolatos problémák, a légzőszervi betegségek száma is alacsonyabbak ezáltal.

Vajon mi magyarok sok kávét fogyasztunk? 
A kutatások szerint a 0,265 csésze/napos átlagos fogyasztás a jellemző országunkra. Hogy ez mit jelent? Az képzeletbeli dobogó első három helyén a következő országon állnak: Hollandia (2,414 csésze/nap), Finnország (1,848 csésze/nap), Svédország (1,357 csésze/nap). Tehát, ha ezeket a számokat és a teljes tabellát megnéznénk, Magyarország nem számít nagy kávéfogyasztó országnak.  

A kávékóstolás, mint szakma 
Ugyanúgy, ahogy egy sommelier a borokat kóstolja, hasonlóan az úgy nevezett cupperek a kávét vizsgálják, szagolják, ízlelik, emellett fő feladatuk az új kávéfajták felkutatása és a legfinomabb kávék megtalálása. Nem hangzik rosszul, igaz? 

A kávénak napjainban is nagy szerep jut, Magyarországon is egyre több újhullámos kávézó nyílik, így egy kávéimádónak sincs nehéz dolga, ha egy jó kávéra vágyik.

A számtalan elkészítési mód mellett, rengeteg variációja létezik már a kávénak, több ízesítéssel egybekötve. A kávézók kínálata, évről, évre bővül, bár az espresso és cappuccino népszerűsége ma is a legkiemelkedőbb.

Ha egy hamisítatlan olasz kávéra vágysz, tarts velünk Triesztbe! Trieszt különösen fontos, hiszen Ernesto itt alapította meg Illy kávébirodalomát, akinek apja a magyar Illy Ferenc. Az Illy kávé megalkotója.

alfatours

2016.09.29.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

Velencei Karnevál
2024.02 .09. - 2024.02 .11.
3 nap 2 éjszaka
89 990 Ft/fő
Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Téli kirándulások

Téli kirándulások

Fesztiválok

Fesztiválok

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése
Mohácsi busójárás egynapos kirándulás
2024.02 .11. - 2024.02 .11.
1 nap
16 590 Ft/fő
Téli kirándulások

Téli kirándulások

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Belföldi kirándulás

Belföldi kirándulás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

Viareggio-i Karnevál
2024.02 .16. - 2024.02 .19.
4 nap 3 éjszaka
123 990 Ft/fő
Városlátogatás

Városlátogatás

Fesztiválok

Fesztiválok

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!