Alfatours kft Online utazási iroda +36 70 77 44 877

Bordeaux, a labdarúgó Európa-bajnokság sokszínű helyszíne

Franciaország,
bordeauxi
borok,
francia
borok,
borvidék,
foci
eb

A napokban nincs is aktuálisabb téma a foci EB-nél, de vajon mennyi szó esik a nagy sportesemény helyszínéről? Most bemutatjuk az EB-nek otthont adó csodálatos várost, Bordeaux-t!

Ez a délnyugat-franciaországi kikötőváros egy igazi nyüzsgő, politikai, gazdasági és egyházi központ, és a pezsgő egyetemi élet miatt a fiatalok igazi kedvence. Bordeaux Gironde megyében terül el, Aquitania régió fővárosa, és elsősorban az itt található, világhírű borvidék mesés nedűjéről ismert. A hangulatos város a Garonne-folyó partján fekszik, és a bortermelésen kívül még számos kincset rejt, amiért érdemes rá felfigyelnünk.

A körülbelül negyedmilliós lélekszámú várost i.e. a III. században alapították, és száz évvel később a Római Birodalom része lett. Később a gótok, a frankok és az arabok is uralmuk alá vonták a települést, majd az angol megszállás következett, és ez a 300 év igazi kulturális fejlődést hozott a városnak, ugyanis ekkor alapították az egyetemet. Mára már négy felsőoktatási intézménynek ad otthont.

A XV. században ismét francia kézbe került Bordeaux, ekkor építették meg a két erődítményét, a város északi részén a Château de la Trompette, nyugati oldalán pedig a Château du Hâ-t. A XVII. századig a francia humanizmus központja volt a település, az ezután következő vallásháborúk azonban itt is óriási hanyatlást eredményeztek. A gazdasági fellendülés a XVIII. században kezdődött a tengeri kereskedelemmel. A történelmi hányattatásokból rettenetesen kijutott az itt élőknek: először Robespierre idején részesültek iszonyatos megtorlásban a francia forradalom után, majd Napóleon vonta kontinentális zárlat alá a várost, ezután pedig a németek építettek itt tengeralattjáró bázist a második világháború idején.

Kihagyhatatlan látnivalók a város templomai, főként a Szent Mihály bazilika, amelynek 100 méteres harangtornyáról bámulatos kilátás nyílik Bordeaux-ra. A település másik igazi kincse a Saint Seurin bazilika, amely a város legrégibb és legelegánsabb műemléke. A benne található pápai trónszék és a Meroving-dinasztia családi ősi síremléke mindeképpen megér egy külön kirándulást.

A harmadik gyöngyszem a román és gótikus stílusjegyekből felismerhető Szent András katedrális, amelynek gyönyörű harangtornyáról szintén mesés kilátás nyílik, nem véletlen, hogy e három látványosságot az UNESCO Világörökség részévé avatták.

 

Bordeaux az év minden szakában teljes kulturális programskálával várja a látogatókat, a most aktuális foci EB-n kívül a legismertebb és legkedveltebb esemény továbbra is a borfesztivál, de a sétálóutcán, a Saint Catherine-n andalogva is számos lehetőség jön velünk szembe, akár vásárolgatásra, akár jó éttermekre vagy más kikapcsolódásra vágyunk.

 

Kalandozzon velünk városlátogatásainkon!

 

alfatours team

2016.06.15.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

Prága és Cesky Krumlov 2 napos kirándulás Csehországban
2024.04 .20. - 2024.04 .21.
2 nap 1 éjszaka
56 590 Ft/fő
Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

Utazás a Királynék városába és a Jeli Arborétumba
2024.05 .01. - 2024.05 .01.
1 nap
15 990 Ft/fő
Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Belföldi kirándulás

Belföldi kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!