Alfatours kft Online utazási iroda +36 70 77 44 877

A legkülönlegesebb fluoreszkáló fényben tündöklő helyek a világon

fluoreszkálás,
tündöklő,
helyek,
fények,
különleges

1.Északi fény, Kanada

A sarki fény, vagy északi fény (aurora borealis) nevét a római hajnalistennő Aurora nevéből nyerte. Úgy keletkezik, hogy a Napból érkező töltött részecskék (elektronok, protonok, más néven napszél) a Föld északi és déli sarkánál beleütköznek a bolygónkat körülvevő mágneses rétegbe, a magnetoszférába. A valóban gyönyörű jelenség jellemzően 100 kilométeres magasságban megy végbe.


2.Salar de Uyuni, Bolívia

Ez a világ legnagyobb sósíksága. Az esős évszakban nagy részét víz lepi el, ilyenkor gigantikus tükörként tükrözi vissza az eget. 10 582 km² (majdnem 18 Balatonnyi) területen fekszik, 3656 m-es tengerszint feletti magasságon.


3.Világító tintahalak, Toyama-öböl, Japán

Ezek a kéken fluoreszkáló tengeri lények rendszerint az óceán mélyebb rétegeiben élnek, ám a Toyama-öbölben rendszeresen megjelennek a felszín közelében. Ennek oka, hogy az öböl az egyik kedvenc ívóhelyük.


4.Csillagok a tengerben – Vadahoo, Maldív-szigetek

Nem Photoshoppal manipulálták ezeket a képeket, és nem is a csillagok tükörképét veri vissza a tenger. A varázslatos látványt a vízben lévő növényi plankton aprócska élő szervezetei okozzák. A bennük lévő kémiai reakciók eredményeképpen fény jön létre, és ennek köszönhető a csillámló habok lélegzetelállító látványa.


5.A szentjánosbogarak rajzása, Tennessee, USA

A Tennessee állambeli Smoky Mountains Nemzeti Park területén élő szentjánosbogarak óriási tömegben rajzanak, és ilyenkor lenyűgöző látványt nyújt a temérdek világító rovar. A fentebb már említett biolumineszcenciával fényt kibocsájtó repülő rovarok viselkedésében azonban nem ez az igazán különleges, hanem az, hogy nagy tömegben össze is hangolják villogó fényeiket. Vagyis a hímek egymással szinkronban villogva “fénymorze-jelekkel” üzennek a nőstényeknek, ami a tennessee-i éjszakában valóban rendkívüli látványt ígér.


6.Foszforeszkáló gombák, New England, USA

A Panellus stipticus nevű lumineszkáló gombafaj New England erdeiben viszonylag elterjedt. Az, hogy a gomba a sötétben világít, a biolumineszcencia nevű jelenségnek köszönhető. Erről akkor beszélünk, ha valamely élő organizmusban egy kémiai reakció fény (foton) kibocsátásával jár. A kutatók szerint a gomba valószínűleg azért világít a sötétben, hogy magához vonzza a rovarokat, amelyek így segítenek szétszórni a spóráit – vagyis a szaporodásában segítenek.


7. Waitomo-barlang, Új-Zéland

Ebben a barlangban nem gombák, hanem egy légy lárvái világítanak. A turistákat csónakokkal viszik körbe a fantasztikus látványt nyújtó jelenség alatt. A barlang mennyezetén élő lárvák tömegei testük alsó részéből bocsájtják ki a fényt, emiatt azt az illúziót keltik, mintha nem egy zárt barlangban, hanem a csillagos égbolt alatt hajókáznának a látogatók. A fény egyébként a zsákmányként szolgáló rovarok csalogatására szolgál.


8.Kék-barlang, Capri szigete, Olaszország

A Kék-barlang delejes, már-már természetfelettinek tűnő kék színben ragyog. Ám a jelenség oka ebben az esetben nem valamilyen élőlény, hanem a fénytörés. A nagyjából 50 méter magas barlang nyílása lesüllyedt a tenger szintje alá, s így csak egy igen kicsiny nyíláson lehet megközelíteni.

A napfény a külső tengerszintre verődik, s a fénytörés törvénye szerint látható a barlangon belül is: a kék szín nemcsak a vízbe ejtett tárgyakon, hanem a barlang falán és mennyezetén is visszatükröződik. A látogatónak azonban legalább 10—20 percre van szüksége, hogy ezeket a jelenségeket észrevegye.Képek feltöltése folyamatban! Addig is nézzétek meg az eseménynaptárunkat!

alfatours

2015.06.24.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

Szlovénia Velencéje: Piran egynapos csobbanás
2024.07 .27. - 2024.07 .27.
1 nap
29 990 Ft/fő
Tengerparti csobbanás

Tengerparti csobbanás

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése
Krk-sziget, Baska – egynapos ejtőzés
2024.08 .24. - 2024.08 .24.
1 nap
29 990 Ft/fő
Tengerparti csobbanás

Tengerparti csobbanás

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

Albánia körutazás ÚJDONSÁG
2024.09 .21. - 2024.09 .29.
9 nap 8 éjszaka
220 000 Ft/fő
Őszi kirándulások

Őszi kirándulások

Tengerparti csobbanás

Tengerparti csobbanás

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!