Alfatours kft 2092 Budakeszi, Fő utca 211. +36 70 77 44 877, H és CS 10:30-14h, telefonügyelet H-P 10:30-14h: +36 23 656 300

Különleges, sötétben világító látványosságok

barlang
fény
színjáték
világít
szentjánosbogár
óceán

1. Foszforeszkáló gombák, New England, USA 

A Panellus stipticus nevű lumineszkáló gombafaj New England erdeiben viszonylag elterjedt. Az, hogy a gomba a sötétben világít, a biolumineszcencia nevű jelenségnek köszönhető. Erről akkor beszélünk, ha valamely élő organizmusban egy kémiai reakció fény (foton) kibocsátásával jár. A kutatók szerint a gomba valószínűleg azért világít a sötétben, hogy magához vonzza a rovarokat, amelyek így segítenek szétszórni a spóráit – vagyis a szaporodásában segítenek.

2. Waitomo-barlang, Új-Zéland

Ebben a barlangban nem gombák, hanem egy légy lárvái világítanak. A turistákat csónakokkal viszik körbe a fantasztikus látványt nyújtó jelenség alatt. A barlang mennyezetén élő lárvák tömegei testük alsó részéből bocsájtják ki a fényt, emiatt azt az illúziót keltik, mintha nem egy zárt barlangban, hanem a csillagos égbolt alatt hajókáznának a látogatók. A fény egyébként a zsákmányként szolgáló rovarok csalogatására szolgál.

3. Kék-barlang, Capri szigete, Olaszország 

A Kék-barlang már-már természetfelettinek tűnő kék színben ragyog. Ám a jelenség oka ebben az esetben nem valamilyen élőlény, hanem a fénytörés. A nagyjából 50 méter magas barlang nyílása lesüllyedt a tenger szintje alá, s így csak egy igen kicsi nyíláson lehet megközelíteni.

A napfény a külső tengerszintre verődik, s a fénytörés törvénye szerint látható a barlangon belül is: a kék szín nemcsak a vízbe ejtett tárgyakon, hanem a barlang falán és mennyezetén is visszatükröződik.

 4. Szentjánosbogarak rajzása, Tennessee, USA

A Tennessee állambeli Smoky Mountains Nemzeti Park területén élő szentjánosbogarak óriási tömegben rajzanak, és ilyenkor lenyűgöző látványt nyújt a temérdek világító rovar. A fentebb már említett biolumineszcenciával fényt kibocsájtó repülő rovarok viselkedésében azonban nem ez az igazán különleges, hanem az, hogy nagy tömegben össze is hangolják villogó fényeiket. Vagyis a hímek egymással szinkronban villogva “fénymorze-jelekkel” üzennek a nőstényeknek, ami a tennessee-i éjszakában valóban rendkívüli látványt ígér.

5. Északi fény, Kanada

A sarki fény, vagy északi fény (aurora borealis) nevét a római hajnalistennő Aurora nevéből nyerte. Úgy keletkezik, hogy a Napból érkező töltött részecskék (elektronok, protonok, más néven napszél) a Föld északi és déli sarkánál beleütköznek a bolygónkat körülvevő mágneses rétegbe, a magnetoszférába. A valóban gyönyörű jelenség jellemzően 100 kilométeres magasságban megy végbe.

6. Világító tintahalak, Toyama-öböl, Japán

Ezek a kéken fluoreszkáló tengeri lények rendszerint az óceán mélyebb rétegeiben élnek, ám a Toyama-öbölben rendszeresen megjelennek a felszín közelében. Ennek oka, hogy az öböl az egyik kedvenc ívóhelyük.

7. Kilauea-vulkán, Hawaii, USA 

Hawaii szigetének öt vulkánjából napjainkban kettő működik: a 4170 m magas Mauna Loa és a mindössze 1247 m-es Kilauea. Utóbbi a világ egyik legnagyobb, jelenleg is aktív vulkánja. A Kilauea 1983 óta folyamatosan kitöréseket produkál és úgy tűnik a közeljövőben az aktivitása nem is fog csökkenni, a vulkán kutatók és kalandvágyó turisták legnagyobb örömére.

8. Salar de Uyuni, Bolívia 

Ez a világ legnagyobb sósíksága. Az esős évszakban nagy részét víz lepi el, ilyenkor gigantikus tükörként tükrözi vissza az eget. 10 582 km² (majdnem 18 balatonnyi) területen fekszik, 3656 m-es tengerszint feletti magasságon.

9. Csillagok a tengerben – Vadahoo, Maldív-szigetek

A varázslatos látványt a vízben lévő növényi plankton aprócska élő szervezetei okozzák. A bennük lévő kémiai reakciók eredményeképpen fény jön létre, és ennek köszönhető a csillámló habok lélegzetelállító látványa.


Képek feltöltése hamarosan!
Ha érdekel a sarki fény, tarts velünk Izlandra

alfatours

2014.07.30.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

Kirándulás hegyvidéken: Lillafüred és a Szalajka-völgy vonatozással és l...
2023.04 .01. - 2023.04 .01.
1 nap
12 990 Ft/fő
Városlátogatás

Városlátogatás

Belföldi kirándulás

Belföldi kirándulás

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

Húsvét 2 országban: Pozsony és a Schloss Hof Kastély Ausztria
2023.04 .08. - 2023.04 .08.
1 nap
12 990 Ft/fő
Tavaszi kirándulás

Tavaszi kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Húsvéti kirándulások

Húsvéti kirándulások

Ajánlat megtekintése
Szlovák Paradicsom Nemzeti Park egynapos bakancsos túra
2023.05 .13. - 2023.05 .13.
1 nap
18 990 Ft/fő
Bakancsos túra

Bakancsos túra

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése
Bécs és Kreuzenstein vár egynapos kirándulás
2023.05 .27. - 2023.05 .27.
1 nap
13 990 Ft/fő
Városlátogatás

Városlátogatás

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!