Alfatours kft Online utazási iroda +36 70 77 44 877

Advent időszaka

advent,
karácsony,
vásár,
ajándék,
koszorú,
gyertya

Az advent szó “eljövetelt” jelent, s egyben a várakozás időszakát jelöli, eredete egészen a IV. századig nyúlik vissza. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik. Advent első napja karácsony napját (december 25.) megelőző negyedik vasárnap (ez egyben az egyházi év kezdete is a keresztény kultúrkörben). December 24 az advent utolsó napja, hivatalosan még nem karácsony. A várakozás a Jézus születését ünneplő éjszakai misével ér véget.

Aktuális szokások:

  1. Adventi koszorú készítése

    koszoru
    A XIX-XX. század óta szokás koszorút készíteni. Eredetileg a koszorút otthon kell készíteni fűzfavesszőből, melyek közé beszorították a méhviaszgyertyákat, a körbe pedig fenyőágakat tűzdeltek be az óramutató járásának megfelelő irányban.

    Ma már általában fenyőágból készítik a koszorút és 4 gyertyával díszítik. A 4 gyertya több dolgot szimbolizál: a négy napfordulat megjelenítője, ill. a hit, remény, öröm és szeretet fogalmának megtestesítője. A katolikus hagyomány szerint a gyertyák színe lila, mivel a bűnbánatot jelképezik, kivéve a 3. vasárnap meggyújtandó rózsaszínt, mert ez az öröm vasárnapja.




  2. Adventi naptár

    naptar1850 körül egy német anyuka az ajándékokat sürgető, türelmetlenül váró kisfiát azzal próbálta lecsillapítani, hogy egy kemény kartonlapra kis csokit rögzített és minden este egyet megehetett belőle. A kisfiú felnőtt, a szeretett meglepetést nem felejtette el és üzleti vállalkozást hozott létre.



  3. Adventi vásárok

    Évszázadokkal ezelőtt alakultak ki az első adventi vásárok, ahová a környékbeli gazdák hozták be az ünnepi menü kellékeit, ill. a díszítéshez szükséges összes kelléket be lehetett szerezni. A hagyomány Németország és Ausztria városaiból indult, de ma már több, kisebb-nagyobb európai városban is elterjedt. A szinte mindig szabadtéri vásárokhoz szorosan kapcsolódik a lacikonyha ínycsiklandó látványa, a forralt bor, puncs, tea illata.

    A legnagyobb hagyománnyal rendelkező adventi vásár színtere Bécs, itt 1296 óta rendeznek decemberi vásárokat.

    Magyarországon is egyre több helyen tartanak adventi vásárokat, közülük a Bazilikánál található rendezvényt Európa egyik legszebb adventi vásáraként tartják számon.

    Alfatours utakkal is ellátogathattok Zakopaneba, Bécsbe, Semmeringre, Nagyszombatra, Pozsonyba, Mariazellbe, Prágába...

    https://alfatours.hu/utazasok/adventikirandulasok

    fair

alfatours

2019.12.18.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

Prága és Cesky Krumlov 2 napos kirándulás Csehországban
2024.04 .20. - 2024.04 .21.
2 nap 1 éjszaka
56 590 Ft/fő
Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

Utazás a Királynék városába és a Jeli Arborétumba
2024.05 .01. - 2024.05 .01.
1 nap
15 990 Ft/fő
Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Belföldi kirándulás

Belföldi kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!