Alfatours Kft. 2092 Budakeszi, Fő utca 211. H-P 10-16 +36 23 656 300, 0-24: +36 70 77 44 877

Advent időszaka

advent,
karácsony,
vásár,
ajándék,
koszorú,
gyertya

Az advent szó “eljövetelt” jelent, s egyben a várakozás időszakát jelöli, eredete egészen a IV. századig nyúlik vissza. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik. Advent első napja karácsony napját (december 25.) megelőző negyedik vasárnap (ez egyben az egyházi év kezdete is a keresztény kultúrkörben). December 24 az advent utolsó napja, hivatalosan még nem karácsony. A várakozás a Jézus születését ünneplő éjszakai misével ér véget.

Aktuális szokások:

 1. Adventi koszorú készítése

  koszoru
  A XIX-XX. század óta szokás koszorút készíteni. Eredetileg a koszorút otthon kell készíteni fűzfavesszőből, melyek közé beszorították a méhviaszgyertyákat, a körbe pedig fenyőágakat tűzdeltek be az óramutató járásának megfelelő irányban.

  Ma már általában fenyőágból készítik a koszorút és 4 gyertyával díszítik. A 4 gyertya több dolgot szimbolizál: a négy napfordulat megjelenítője, ill. a hit, remény, öröm és szeretet fogalmának megtestesítője. A katolikus hagyomány szerint a gyertyák színe lila, mivel a bűnbánatot jelképezik, kivéve a 3. vasárnap meggyújtandó rózsaszínt, mert ez az öröm vasárnapja.
 2. Adventi naptár

  naptar1850 körül egy német anyuka az ajándékokat sürgető, türelmetlenül váró kisfiát azzal próbálta lecsillapítani, hogy egy kemény kartonlapra kis csokit rögzített és minden este egyet megehetett belőle. A kisfiú felnőtt, a szeretett meglepetést nem felejtette el és üzleti vállalkozást hozott létre. 3. Adventi vásárok

  Évszázadokkal ezelőtt alakultak ki az első adventi vásárok, ahová a környékbeli gazdák hozták be az ünnepi menü kellékeit, ill. a díszítéshez szükséges összes kelléket be lehetett szerezni. A hagyomány Németország és Ausztria városaiból indult, de ma már több, kisebb-nagyobb európai városban is elterjedt. A szinte mindig szabadtéri vásárokhoz szorosan kapcsolódik a lacikonyha ínycsiklandó látványa, a forralt bor, puncs, tea illata.

  A legnagyobb hagyománnyal rendelkező adventi vásár színtere Bécs, itt 1296 óta rendeznek decemberi vásárokat.

  Magyarországon is egyre több helyen tartanak adventi vásárokat, közülük a Bazilikánál található rendezvényt Európa egyik legszebb adventi vásáraként tartják számon.

  Alfatours utakkal is ellátogathattok Zakopaneba, Bécsbe, Semmeringre, Nagyszombatra, Pozsonyba, Mariazellbe, Prágába...

  https://alfatours.hu/utazasok/adventikirandulasok

  fair

alfatours

2019.12.18.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

ÚJDONSÁG

Vadregényes Cuha-szurdok túra egyéni utazással
2020.07 .04. - 2020.07 .04.
1 nap
Akció:2 690 Ft/fő
Bakancsos túra

Bakancsos túra

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

Ráckevei Dunaág szépségei két keréken
2020.07 .18. - 2020.07 .18.
1 nap
Akció:2 690 Ft/fő
Bringa túra

Bringa túra

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!