Alfatours kft Online utazási iroda +36 70 77 44 877

Bled jelképei

méhkas,
pletna,
bledi
krémes,
vár,
lovaskocsi

Pletna


Különböző módon lehet csónakázni a tavon és eljutni a szigetre. Az egyik közülük az a hagyományos csónak, amelyet a helyiek készítenek és csak Bledben ismert – ez a ”pletna”. Eredete 1590-be nyúlik vissza. 20 fő részére biztosít biztonságos csónakázást. Már messziről felismerhető, hiszen a tetejét színes vászon fedi, amely a naptól és az egyéb időjárási viszontagságoktól védi meg az utazót.

A ‘pletna’-t a ‘pletnar’ kezeli. Ez egy nagy tekintélyű szakma, amelyet nem végezheti akárki. Az elnevezés nemzedékről nemzedékre öröklődik, így a családban marad évszázadokig. 

Azt mondják, hogy azért kapta  a pletna nevet, mert a teteje egykor kötött volt. A másik magyarázat szerint a név a német “plateboot” szóból származik, ami lapos fenekű csónakot jelent.


Krémes

Évtizedek óta a bledi gasztronómia szimbólumának számít a krémes. Ištvan Lukačevič, a Park szálloda cukrászatának korábbi főnöke, több esztendőn át tartó kísérletezés után találta meg az igazi receptet. Ma is híresek a krémesek, melyet ugyanabban a cukrászdában készítenek, és a szállodával szembeni kávézóban árusítanak.

Mi a titka? Valójában nincs titka – csak a tapasztalat számít. Bledben pedig a tapasztalat igazán nem hiányzik. Az elmúlt 60 évben 12 millió krémest készítettek és adtak el.

Lovas kocsi

A lovaskocsikázásnak nagy hagyománya van Bledben. A kocsis nem lehet akárki, hiszen a ”mesterség” generációról generációra száll.



Éppen ezért a BLEDI FIÁKERESEK EGYESÜLET tagjai igyekeznek  megőrizni ezt a szép hagyományt. Ennek az egyik módja a tradicionális öltözetük is, amelyet kabát, nadrág, fekete kalap, fehér ing, gorenjskoi szegfűszeges mintával hímzett mellény, valamint piros takaró és bunda képezik.

 

Méhkas

Bled környékén a krajnai méhek életét a méhkasban biztonságos helyről figyelhetjük meg, ami Ambrožič Blaž (Ambrozsics Balázs) méhésznek köszönhető.

A Selo pri Bledu nevű falu szélén a Mulej gazdaság felett helyezkedik el a méhkas, amelyben körülbelül 50 méhcsalád él. A méhkasnak kézzel festett méhkaptárai vannak.

A gyermekek számára természettudományos napokat, valamint a szénaszárító alatt méhkaptár készítési foglalkozásokat tartanak. A látogatók részére mézkóstolást is szerveznek és mézet is árusítanak.

A gyönyörű Bledet velünk is megtekintheted!

alfatours team

2014.10.02.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

Prága és Cesky Krumlov 2 napos kirándulás Csehországban
2024.04 .20. - 2024.04 .21.
2 nap 1 éjszaka
56 590 Ft/fő
Többnapos kirándulások

Többnapos kirándulások

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

Utazás a Királynék városába és a Jeli Arborétumba
2024.05 .01. - 2024.05 .01.
1 nap
15 990 Ft/fő
Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Belföldi kirándulás

Belföldi kirándulás

Városlátogatás

Városlátogatás

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!