Alfatours kft 2092 Budakeszi, Fő utca 211. E-mail: info@alfatours.hu +36 70 77 44 877, Irodai ügyfélszolgálat szünetel: +36 23 656 300

Bakony kincsei ebéddel

Kategória:

borito

Belföldi kirándulás

borito

Városlátogatás

borito

Gasztro kirándulások

borito

Tavaszi kirándulásMég nincs elérhető időpont

Belépő jegyek:
Thury vár- felnőtt: 1900 Ft, diák,nyugdíjas: 1400 Ft

Esterházy-kastély - felnőtt: 2000 Ft
Bakonybéli Tájház - felnőtt: 800 Ft, diák, nyugdíjas: 600 Ft
Kékfestő Manufaktúra - felnőtt: 2000 Ft
(Az árak tájékoztató jellegűek!)

Az ár tartalmazza:
-buszos utazás Budapest - Várpalota - Bakonybél - Pápa - Budapest útvonalon
-egész napos program és idegenvezetés
-2 fogásos ebéd (leves és második fogás) 


A Bakony kincsei ebéddel egynapos kirándulás programja:

Indulás reggel 8 órakor a Déli Pályaudvarról. Rövid utazás után megérkezünk Várpalotára. Elsőként a város szimbólumaként is ismert Thury várat keressük fel.  

A nemrégiben felújított 600 éves, négy saroktornyos vár hazánk egyik legépebben megmaradt vára. A vár történetéhez szorosan kapcsolódik az a legenda, Bakony_Thury_varmiszerint Beatrix a palotai várban készült fel a másnap Fehérváron Mátyás királlyal kötött esküvőjére és királynői koronázására. A török háborúk idején fontos védelmi szerepet kapott a vár.

Nevét Thury György várkapitányról kapta, aki 1566 nyarán sikeresen verte vissza a túlerőben lévő török csapatok ostromát. Palota várát 1593-ban tudta csak elfoglalni a török, kisebb megszakításokkal 94 évig volt török uralom alatt. A kuruc háborúkban fontos szerepet kapott vár súlyosan megrongálódott, és a Rákóczi szabadságharc után végleg elveszítette hadászati jelentőségét. 

A vár 1687-től egészen 1890-ig a Zichy család tulajdonában állt. A vártörténeti kiállítás és népművészeti tárlók mellett érdemes végignéznünk az egyenruha gyűjteményt, ahol a honfoglalástól napjainkig hordott magyar katonai egyenruhák pazar kiállítását láthatjuk.

 

Indulunk tovább Bakonybélbe, ahol a Szent Mauríciusz Monostor építészeti és vallási értékei mellett gasztronómiai különlegességekkel is találkozhatunk, az itteni bencés szerzetesek ugyanis biokertjükben lekvárok, Bakony_monostor_bencesteák készítésével is foglalkoznak, illetve sörök és likőrök is készülnek itt.

A szerzetesek alatt pontosabban 6 szerzetesre kell gondolni. Ők alkotják az itteni közösséget, akik több tucat féle gyümölcsöt, gyógy- és fűszernövényt termesztenek és gyűjtenek errefelé. Olyan érdekességekre bukkanhatunk itt, mint a medvehagymapüré és a somlekvár. Söröket tekintve a szerzetesek a Bors Serfőzdével együtt két gyógynövényes belga típusú sört álmodtak meg, mely mostanra már forgalomba is került.

 

Nem hagyhatjuk ki a Tájházat sem, amely a bakonyi népi építészet egyik legszebb példája. A két lakóházból és a hagyományostól eltérő, úgynevezett torkospajtából álló épületeit a 19. század közepén építették. A kisebbik ház egykori bolthelyiségében látható a Bakonyi indián játék története című kiállítás, amely  Cseh Tamásnak kíván emléket állítani. Időközben mindenki megéhezett, így tipikus bakonyi étteremben csillapítjuk éhségünket. 

Miután jóllaktunk folytatjuk tovább utazásunkat a Bakony és a Kisalföld találkozásában fekvő barokk kisvárosba, Pápára.
Itt található a gyönyörű Esterházy- kastély, melynek parkja természetvédelmi terület. Papa_Esterhazy_kastelyA kastélylátogatáson bepillantást nyerhetünk a barokk főúri élet hétköznapjaiba. Időutazásra hív a palota, a korhű jelmezekbe öltözött szereplők megelevenítik az egykor itt élt grófok és grófnők világát.  
A főúri enteriőr terek mellett a vezetés része az Esterházy családról szóló film és a kastély Europa Nostra díjas felszentelt kápolnájának megtekintése is. Parkjában megcsodálhatjuk a 200 éves famatuzsálemet, mely korával és 10 méteres körméretével hazánk legnagyobb platánja.

Az élményektől és látnivalóktól kifáradva beülhetünk a kastély kávézójába is.

Ha Pápán járunk mindenképp érdemes felkeresni a Kékfestő Manufaktúrát. A pápai kékfestés Hungarikum, és felkerült az Unesco Világörökségi listára. A Múzeum megtekintése során a látogatókat visszakalauzolják a múltba, felfedve e régi foglalkozás szépségeit és nehézségeit. Papa_Kekfesto_MuzeumA pápai volt Közép-Európa egyik legrégebbi kékfestő műhelye, ahol a felszerelésektől az iratokig rengeteg emlék megmaradt. A Szászországból hazánkba települt Kluge család hét generáción keresztül, az 1700-as évek végétől egészen 1956-ig űzte itt a mesterséget.A kékfestés munkafolyamatának minden állomását és a mai napig működőképes gépeket is bemutatják a több mint 200 éves gyárépületben.


Hazaindulás 18 órakor, érkezés Budapestre a kora esti órákban. 

Értesítést és emlékeztetőt kérek e-mailben!

Kérés elküldése

Kiemelt ajánlataink

Bécsi Filharmonikusok koncertje a Schönbrunni kastélyban
2022.06 .16. - 2022.06 .16.
1 nap
10 990 Ft/fő
Városlátogatás

Városlátogatás

Őszi kirándulások

Őszi kirándulások

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése

ÚJDONSÁG

Schloss Hof és Pannonia gyöngyszeme Carnuntum
2022.06 .25. - 2022.06 .25.
1 nap
10 990 Ft/fő
Városlátogatás

Városlátogatás

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése
Opatija egynapos csobbanás
2022.07 .16. - 2022.07 .16.
1 nap
18 990 Ft/fő
Tengerparti csobbanás

Tengerparti csobbanás

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése
Bad Ischl és Hallstatt egynapos kirándulás
2022.07 .23. - 2022.07 .23.
1 nap
18 990 Ft/fő
Városlátogatás

Városlátogatás

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!